forumbir
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

forumbir

Hem eğlenceli hem de öğretici bir forum.Paylaşımın Yeni Mekanı
 
AnasayfaGaleriLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 ITHALAT NEDIR

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin
Admin
Admin


Erkek
Mesaj Sayısı : 264
+rep :
ITHALAT NEDIR Left_bar_bleue100 / 100100 / 100ITHALAT NEDIR Right_bar_bleue

Kayıt tarihi : 14/01/09

ITHALAT NEDIR Empty
MesajKonu: ITHALAT NEDIR   ITHALAT NEDIR Icon_minitimeÇarş. Şub. 11, 2009 3:26 pm

ITHALAT NEDIR
NASIL İTHALATÇI OLUNUR ?

Vergi numarasına sahip, her gerçek kişi ve tüzel kişi ile tüzel kişilik statüsüne sahip olmamakla birlikte yürürlükteki mevzuat hükümlerine istinaden hukuki tasarruf yapma yetkisi tanınan kişiler ortaklıkları ithalat işlemlerini yürütebilir.

- Özel anlaşmalara dayanan ithalatta, - Kitap ve diğer yayınların ithalatında, - Ülkemizde açılan uluslararası fuar ve sergilerde Müsteşarlıkça perakende satışına izin verilen malların ithalatında, vergi numarasına sahip olma şartı aranmaz.

Kamu ahlakı, kamu düzeni veya kamu güvenliği; insan, hayvan ve bitki sağlığının korunması veya sınai ve ticari mülkiyetin korunması amaçlarıyla ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde alınan önlemlerin kapsamı dışındaki malların ithali serbesttir.

İthalatı kanunlarla belirli kurum ve kuruluşlara bırakılmış maddelerin ithali ancak, bu kurum ve kuruluşlar tarafından yapılabilir. İthalat yapmak isteyen kişiler, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde almaları gereken belgelerle birlikte doğrudan gümrük idarelerine başvururlar (Kambiyo mevzuatı hükümleri saklı kalmak kaydıyla).

Müsteşarlıkça aksine bir talimat verilmediği sürece, İthalat Tebliğleri hükümleri çerçevesinde yetkili kuruluşlardan alınan belgeler, ilgili kuruluşlarca belirlenen süreler içerisinde kullanılmaları kaydıyla, düzenlendiği takvim yılı içerisinde geçerlidir.

İthal edilecek malların bedellerinin ödenmesine ilişkin olarak bankalarca veya özel finans kurumlarınca yapılacak işlemler kambiyo mevzuatı hükümlerine tabidir.

KESIN ITHALAT BASVURULARINDA ISTENILEN BELGELER.

Mali mükellefiyetleri teminata bağlanmak suretiyle geçici olarak yurda giren mallardan (ATA Karnesi kapsamında gelenler dahil);

- Kesin ithalinin talep edildiği tarihte yeni ve kullanılmamış malların bedelleri ödenmek suretiyle kesin ithali (kısıtlayıcı hükümler saklı kalmak kaydıyla), gümrük idarelerince sonuçlandırılır.



- Bunun dışındaki tüm kesin ithal başvuruları,

- Biri asıl iki nüsha proforma fatura,(bedel transferi yapılacak ise)

- Malların yurda giriş şeklini de belirtir ilgili Gümrük İdaresinden alınacak gümrük beyannamesi ve eki fatura fotokopileri.

- Kiralama yoluyla geçici olarak ithal edilen mallara ilişkin başvurularda, kiralama sözleşmesi,

- Kullanılmış mallara ait kesin ithal taleplerinde malların ekonomik ömrünü tevsik eden Ticaret ve Sanayi Odaları veya Yüksek Öğretim Kurumlarından alınacak ekspertiz raporu, ile birlikte Müsteşalığa yapılır.

Müsteşarlık uygun gördüğü başvuruları, ilgili kuruluşlara ve gümrük idaresine bildirir.

NOT: Türk müteahhitlik firmalarının yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde kullandığı makina ve techizatların kesin ithal talepleri,Müsteşarlığımız Anlaşmalar Genel Müdürlüğü'ne yapılır. ( dtm.gov.tr.)
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://forumbir.eniyiforum.net
 
ITHALAT NEDIR
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Sınır Ticareti Nedir? Sınır Ticaret Merkezleri ve Amacı

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
forumbir :: TİCARET :: İthalat-
Buraya geçin: